GELECEĞİN DÜNYASI VE İK

GELECEĞİN DÜNYASI VE İK

Sene ikibinkırk küsur, günlerden hafta içi, bir kış günü ama soğuk değil. Yok küresel ısınma değil artık ısınma teknolojisi tüm açık alanları ısıtır hale geldi. Sigara yasağı mı devam ediyor ama zaten artık bağımlıları kollarına bir bant takıp işi çözüyorlar. Dumansız açık hava tarih oldu (zaten duman yok). Fener, hala Türkiye kupasını alamadı ama Galatasarayı yenmeye devam ediyor. AB müzakereleri geçen sene bitti, ve müjdeli haberi aldık. Evet artık AB ye girebileceğiz. Yalnız ufak bir sorun var, AB üyesi sadece Slovenya ve Bulgaristan kalmışlar. Üçüncü Sultan Tayyip hükümete girip girmemekte kararsız. Tabi ki JR Baykalda. Hükümet netleşince ona karşıt konumda pozisyon alacaklar (doğal olarak). Bahçelioğulları bu hafta grubu toplayamadılar (bağırmaktan sesi kısık). Anayasa mahkemesi geçen ay tarihindeki altmışıncı partiyi kapattı. Memurlar maaş zammını protesto için uzay gemisi seferlerini durdurdular. Sosyal haklarını alamayan işçiler ise üçüncü boğaz tüp geçidini tıkadılar. Green Peace üyeleri protesto için kendilerini ay üssünden aşağıya zincirlerle sallandırdılar. Gece saatlerinde kaçırılan bir uzay aracının şoförü, astronot Dilaver (DH 37), kimliği belirsiz bir androyid tarafından öldürüldü. Bir grup eylemci öğle saatlerinde saldırdıkları bankaya yeni sürümü piyasaya yeni çıkan Molotof kokteyli ile saldırı düzenlediler. Veliaht Obama Türkiye tarafından 7. Kez Nobek-l barış ödülüne aday gösterildi. Berlusconi, malikanesinde bir uzaylı ve bir robotla uygunsuz vaziyette görüntülendi. Dünya kupası elemelerinde geçen hafta son maçına çıkan Türkiye, ne yazık ki elenmekten kurtulamadı. Yıllardır atletizmden men edilmesi ile mücadele veren Süreyya Ayhan nihayet bu savaşı kazanarak atletizme dönme hakkını elde etti. Haklı mücadelesini kazanan Ayhan, bu durumdan sorumlu tuttuğu federasyon yetkililerine bastonunu sallayarak zaferini kutladı. Sağlık bakanlığı domuz gribinden ölenlerin sayısını açıkladı.

İşte yurdum ve dünya bu halde o yıllarda. Ama gelin biraz da iş yaşamı ve yönetişime bir göz atalım; tüm bu gelişmelere rağmen dünyada hala işsizlik bir sorun.Çünkü ucuz işçiliğe yönelen yatırımcılar robotlarla çalışmayı yeğliyorlar. Sanayi hızla gerilemekte.Fabrikalar birleşmekte ve tekelleşmekte. Hizmet sektörü günden güne canlılığını korumakta, sanayiden doğan boşluk hizmetlere yaramakta. Özellikle sağlık ve evde bakım hizmetleri parlayan yıldız. Yaşlanmakta olan dünya nüfusu bu alanlardaki yatırımcının yüzünü güldürmekte.İkibinlerin başında cazip olan iş ve meslek alanlarının önemli bir kısmı varlığını geriye kalanlar ise çekiciliğini yitirmekte.Yepyeni iş alanları ve buna bağlı olarak ta yepyeni meslekler gündeme girmiş durumdalar.Birçok sektörde ve özelliklede endüstri alanlarında üretilen robotlar başarı ile görev almaktalar. Bu robotlar, ne verimsizlik ne demotivasyon gibi sorunlar yaşamamaktadırlar. Son kullanım tarihleri sona eren ilk robot kafilesi bu yılın ikinci döneminde emekliye ayrılacaklar. Kişisel çalışmalar bu dönemde öne geçecek, şirket isimleri yerine kişi adları ya da kişisel siteler ön planda yer alacak. Home Office uygulamasa yaygınlaşacak, birlik halinde yapılması gereken tüm işler hariç herkes bulunduğu yerden çalışacak ve ulaşım problemi ortadan kalkacak. İnternet hizmeti artık kablosuzun da ötesine geçerek atmosferden sağlanabilecek.Portatif bilgisayarlarımızın ve telefonlarımızın pil ve şarj sorunu da elektriği temin ettikleri atmosfer sayesinde çözülecek.Dünyada baş gösteren kuraklık ve kıtlık sebebi ile gıda en öncelikli alan olacak.Organik tarım parlayan yıldız haline gelecek. Nano teknoloji en öncelikli sahalardan biri olacak.Her türlü estetik çok değerli hale gelecek.Şöyle ki; güzel bir bina, kadın(erkek), internet sitesi, araba ve akla gelebilen her şeyin estetiği kıymetli olacak. Genetik çok gelişecek ve insanlar sahip olmak istedikleri çocuklarının yapısını bilgisayarda oluşturabilecekler. Çocuk istemeyenler ise diledikleri taktirde robot evlat edinebilecekler. Farklı alanlarda birden eğitim alanlar avantajlı konumda olacaklar. Aynı anda birçok alanda danışmanlık ve koçluk yapabilecekler. Gazeteler yayınlanmaz olacak, onun yerine ekranlı gözlüklerden haber akışı yaygınlaşacak.Gazeteler bitse bile halkın yorum ve yorumcu beklentisi nedeniyle bir şekilde köşe yazarlarını takip etmesi sağlanacak.

İleriye yönelik yaptığımız bu değerlendirmelerin biraz gerçek tarafı olmakla beraber biraz da mizah yanı olduğunu elbette ki biliyoruz.Bazıları biraz saçma gibi dursa da bu gün hayatımızın değişmezleri olan pek çok olgunun bir zamanlar saçma bulunanlardan olduğunu unutmamalıyız (örn: televizyon, bilgisayar). Yıllar ne getirirse getirsin ve hatta neleri de götürürse götürsün, insan ilişkileri ön planda olmaya devam edecek. Robotlar ve çipli yaratıklar çok olsa da iletişim hala in olacak.İnsanlar, örgütleri oluşturacaklar, görev ve sorumlulukları oluşturacaklar, seçme ve yerleştirme yapacaklar. Bunları yapmak için bolca mülakat yapacaklar, birçok kez el sıkışacaklar.Birçok insanla göz kontağı kuracaklar.Teknoloji sayesinde tek bir tuşla düğmeye basılsa da o düğmeye basması gerekenleri bulacak, eğitecek, yönlendirecek ve motive edecekler. Asıl olan hep insan ve insanlık olacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İnsan Kaynakları Kime Hizmet Ediyor

Değerli dostlar

Bu kez masaya insan kaynaklarını ve daha doğrusu bu kavramın kime hizmet ettiğini yat…

Devamı

Simge

Simgeler çok önemlidir.Adı üstünde tüm simgeler aslında birtakım şeylerin sembolleridir

(bkz Tdk;sim…

Devamı

Değişen Dünya Ve Renkler

Çokça bilinen bir olgudur renklerin dili. Ne demektir bu? Renkler anlatıyor demektir. İlla bir şey d…

Devamı
Eğitimlerim ile ilgili bilgi almak için benimle iletişime geçebilirsiniz.