İKİ NOKTA BİR PARANTEZ

İKİ NOKTA BİR PARANTEZ

Teknoloji aldı başını gidiyor. Artık bugün iletişim adına her türlü teknolojik gelişme, enstrüman hayatımızın neredeyse odağı haline gelmiş durumda. İzin verirseniz çok değil bir yirmi-otuz yıl geriye gidip geri döneceğim. Benim neslim ki doğum tarihime göre X kuşağı sayılmaktayım iletişim adına neler yaşadık ve nerelerden geliyoruz bir göz gezdirelim.

O zaman lambalı radyolar dinlerdik, açtığımız radyonun çalabilmesi için lambasının ısınmasını beklemek durumundaydık. Neden sonra televizyonlarımız oldu ama renklenmesi epey bir zaman aldı ne yazık ki. Bizim komşularımız ve komşuluk ilişkilerimiz vardı mesela. Yakın arkadaşlarımızla daha yakın olmak istediğimizde kan kardeşi bile olurduk bilinçsizce. Telefon etmek için ankesörlü telefon sırası bekler ve sıramız gelince de konuşmak için jeton kullanırdık. Okul bahçelerinde ya da mahallelerde yakan top, kör ebe, uzun eşek ve saklambaç oynardık. Siyah beyaz da olsa tek kanallı televizyonu seyredebilmek için yayın saatinin gelmesini beklerdik. Evimizde televizyon olmayanlarımız televizyonlu evlerde toplanıp telesafirlik yapardık. Evimize telefon bağlanabilmesi için başvuruda bulunduğumuzu neredeyse unuttuktan ve seneler sonra telefona kavuşabilirdik. Şehirlerarası konuşma mı onun için santrale yazdırıp saatlerce beklemek durumunda da kalırdık. Biz okula başladığımızda sayı saymayı öğrenmek için bildiğiniz fasulye tanelerini kullanırdık. Daha sonra belki de ziyan etmemek adına bu tanelerden pamuk ve su muhalefetiyle çimlenme deneyi de yapardık. Bizim için abaküs bile lükstü valla. Gazete okuduğumuzda ellerimiz matbaa mürekkebinden kararırdı. İşe girebilmek için bir tanıdık arar ya da hamili kart ile torpil kullanırdık. Belki şaşıracaksınız ama bizim zamanımızda da 3G vardı. Yok gerçekten vardı ama biraz bugünkünden farklıydı sanırım. Nasıl mıydı bizim 3G; Gar, Gış; Gıyamet.

Nerelere mi geldik bugün gelin bir de ona bakalım; En önemli iletişim araçları sosyal medya. Herkes Facebookta kaç arkadaşı olduğuna twittlerinin gücüne göre iletişim etkinliğini değerlendiriyor. Hemen her kesin akıllı telefonları var ve bu cihazlarla fotoğraf çekmekte dahil olmak üzere her türlü iletişim ortamına erişim sağlayabiliyoruz. Elbette bildiğimiz anlamda 3G ye de sahibiz. Yemek siparişlerimizi ve hemen her türlü alışverişimizi internetten yapıyoruz.Artık gazeteyi ve hatta kitabı bile internetten takip eder olduk. Bugün iş bulmak ta biliyorsunuz ki artık internet ortamına taşındı. Artık olanca tembelliğimizle arama motorlarından yararlanarak her türlü bilgiye ulaşabiliyor ve doğruluğunu değerlendirmeye gerek duymaksızın hazır lop kullanıyoruz. Bu yıllarda kimse komşuluk etmeyi bırakın aynı bina da oturanları bile tanımıyoruz. Çocuklarımızın mahalle arkadaşları yok ne yazık ki çünkü mahalle de çocuk bile yok.

Bu gelişmeler iyi gelişmeler mi bu değişim bizi nereye taşıyor doğrusu hem bilemiyor hem de belki kuşağımın da gereği olarak değerlendiremiyorum. Kalabalık bir arkadaş listesine sahip olmak ve onların arasından gerçek dost olacakları ayrıştıramamak.Dahası tuşlar ve ekranlar arkasından iletişim kurduklarımıza gerçek manada dokunmamak, dokunamamak. İnsanların düşüncelerine ve kararlarına ulaşabilmenin duygulardan geçtiğini ıskalamak. Benim neslim facebook olmaksızın arkadaşlarımızla yirmiküsur sene sonra ve aralıksız olarak buluşur ve görüşürken, geçen seneki mezunlarımızın mezuniyet yemeği bile yapamamalarına tanık olmak. Bir araya geldiğimizde ve eski günleri yad ettiğimizde aldığımız keyif ve duyduğumuz hazza paha biçememek.Sevdiklerimizle birlikteyken eğlenmek ve gerekiyorsa kahkahalar atarak gülmek.

Ya da bunların yerine gülüyorum bak haa ona göre demek ya da diyebilmek için iki noka bir parantez kullanmak (?)

Hayatınızdan dostlar ve gülücükler eksik olmasın.

Sevgiyle kalın. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

planlaMA

Başlamak bitirmenin yarısıdır , bu sebeple bu coğrafyadaki bütün projelerimiz yarımdır.

Ya da bir b…

Devamı

Geniş Açı

Yerküremiz çok önemli bir süreçten geçiyor. Bildiğimiz doğruların yerini süratle başkaları işgal edi…

Devamı

Kırılma Noktası

Hayatımızda hep kırılma noktaları vardır. Bazen anlarız, bazen hissetmeyiz bile. Ama geriye dönüp ba…

Devamı
Eğitimlerim ile ilgili bilgi almak için benimle iletişime geçebilirsiniz.