UFKUN NE İSE OSUN ASLINDA

UFKUN NE İSE OSUN ASLINDA

Bu kez biraz ufuktan ve bizlere etkilerinden söz etmek istiyorum. Sözlüklerde bizim anladığımız manada Ufku geniş olmak karşılığı olarak, İleriyi görebilen, bakış açısı geniş olan (kimse) biçiminde yer almakta. Yani anlaşılıyor ki bu mesele öncelikli olarak geniş bir bakış açısı demek. Hal böyle olunca durumun ne kadar önemli bir gereklilik olduğu çok daha net ortaya çıkıyor aslında.

Ben deniz daha küçücük bir çocukken ne olmak isterdim bilir misiniz? Nereden bileceksiniz? Gelin ben deyivereyim. Sıkı durun;
1-Sucu
2-Kömürcü

Bu gün bile seneler önce eve gelen sucunun kol ve bacak hareketleri, mimikleri, şişenin biçimi ve ebadı gözlerimin önündedir. Hatta suyun şişeden dökülüş sesini kulaklarımda duyduğum gibi, taklidini bile yapabilirim. Merak edenler arayıp benden duyabilirler.

O zaman çocukluğumun Ankarasında doğal gaz elbette yok ve bizler yoğun bir biçimde kömür kullanmaktayız. Bu durumda binamıza doğal olarak çok sık kömürcü ziyaretleri gerçekleşmekte. Allahtan teknoloji var da kömür damperli kamyonlarla apartmanlarımıza kadar ulaşmakta. ? Ancak işin bundan sonraki kısmı tabi ki kapıcımız Mahmut abiye düşmekte. O damperli kamyonun on dakikada boşalttığı kömürü Mahmut abi günlerce elinde kürek kömürlüğümüze atar ve atar. Hava ılıksa balkondan yok değilse sekize benzeyen beden hareketleri ile pencereden kendisini seyrederdim. Küçük bir hatırlatma; o yıllarda bilgisayarımız, Play stationumuz, Facebook, MSN, Nintendo, Wii, gibi oyuncaklarımız yok elbette. Tam olarak söylemek gerekirse benim iki önemli oyuncağım var aslında.
1- Boşalan ilaç kutuları
2- Bakkal artığı karton kutular

Dolayısı ile üzerinde zaman geçirdiğimiz bizi meşgul eden şeyler oldukça sınırlı. O kadar sınırlı ki beklide bizi dışarıya bağlayan tek kaynak olan sucu ve kömürcü, düşüncelerimizde çok önemli bir paya sahip.


Sora biraz büyüyor önce orta okula ( ki bugün ilk öğretim deniyor ona) ve sonra liseye doğru yol alıyoruz. Bu arada SBS, OKS, gibi üç harfli can sıkıcı sistemler henüz keşfedilmemiş Allahtan. ? Derken lise ikinci sınıfta karşımıza bir problem çıkıyor. Hangi şubede okumak istiyoruz, Fen mi? Edebiyat mı? Al başına belayı. Yol gösteren yok, onu ya da bunu seçersek ne olacağını anlatan hatta tam olarak bilen dahi yok. Belki de tarih ve coğrafyaya olan mesafemizden Fen şubesini seçiyoruz. Ama okul yönetimi bize edebiyat şubesini öneriyor. Öğretmen olan eniştem okuldan bunun sebebine ilişki içi dolu bir açıklama alamıyor. Galiba biraz da inatla fen okuyoruz. O kadar inat ki bu hızımızı alamayıp başka bir üş harfli bela sonucunda (ÖSS) Fen Fakültesini kazanıyoruz. Bu aşamada da bize kimse yol göstermiyor, bu yol nereye varır demiyor, diyemiyor. Henüz kariyer kelimesi literatürde yok (ben ilk kez seneler sonra duymuştum bu kelimeyi). Ama dünya ne komik ki beklide yaşamımın çok önemli bir bölümünü kariyer ve kariyer yapmak isteyenler için geçirmekteyim. Anlayacağınız, benim sucu ya da kömürcü olmamam biraz kendi mücadelem ve belki de biraz şansa bağlı olmuş.

Bu gün bu işler nasıl oluyor ve dahası yarın nasıl olacak? Kariyerimizin her aşamasında ufkumuzu geniş tutmak zorundayız. Çok şükür bunun için bu gün kurumlar, organizasyonlar, danışmanlar ve modeller var önümüzde. Ufkumuz ne kadar geniş ise o kadar o olma yolunda ilerleyebilme potansiyeli oluşturabilme yetisine sahip olacağız.
JR Hısım, geçenlerde Endüstri Mühendisi olacağım baba dedi. Ben çok ciddiye almama rağmen sordum. Neden? Çünkü onlar insanların hayatını kolaylaştırıyorlar. Şaşırmıştım ve heyecanlanmıştım, bunu nereden bildiğini sorduğumda aldığım yanıt daha şaşırtıcıydı; -internet diye bir şey var oğlum?

İşte ufku geniş olmak için minik, komik ve etkileyici bir örnek. Bakalım yıllar ona ve ufkuna neler katacak.

1920 yada 30 larda Amerikalı çocukların uzay oyuncakları ile oynadıkları ve zaman geçirdiklerini biliyoruz.Seneler sonra uzaya ilk araç gönderen ve aya ilk inende Amerikalılar oldu bildiğimiz gibi. Düşünmek lazım acaba bu uzaya seyahatin ilk yolcularının Amerikalılar olması rastlantımıdır yoksa Amerikalı çocukların genişletilmiş ufuklarımı?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İş Aramaya Ne Zaman Başlamalı...

Bu cümle duyulana kadar çoktan başlanmış olmalı, eğer başlanmadıysa hemen başlanmalı. Diyebilirsiniz…

Devamı

Hangi Alışveriş?

Bugünlerde alışveriş derken insanın biraz düşünesi ve daha ötesi birazdan da çok sıkılası ve tedirgi…

Devamı

Erken Kariyer

Ağız birliği yapmışcasına hep kariyer, kariyer demekteyiz. Hani haksız da değiliz ama bazılarımız iç…

Devamı
Eğitimlerim ile ilgili bilgi almak için benimle iletişime geçebilirsiniz.